Waar komt KOMAWA vandaan?

 

De naam Komawa is een samenvoeging van drie familienamen:
Koopmans – Maas – en v.d. Wal


Heel lang geleden, de huren waren nog betaalbaar en je fiets kon nog gewoon buiten staan, ontmoetten Jan Koopmans en Jolanda Maas elkaar.
Jan had twee kinderen en Jolanda vier.
Dat hele bubsje bijeen maakte er een gezellig geheel van en het was destijds heel voor de hand liggend om Komawa maar als familienaam te gaan gebruiken, niet formeel in de burgerlijke stand natuurlijk, maar wel voor de rest van de beschaving.

De kinderen groeiden op en als Komawa gingen we van alles doen, naar de Efteling met onze ‘bengelbus’, naar andere leuke dingen of gewoon naar het strand.
Natuurlijk groeiden ze nog groter en voor het grootste deel zijn ze uitgevlogen. Twee zijn er nog thuis, maar ja je kan niet alles mee hebben he.
Jan was vroeger liftmonteur maar na 26 jaar hing hij de ontgrendelsleutel aan de wilgen en daarna in het schuurtje achterin de tuin. Hij schreef al van jongs af aan als freelancer voor dagbladen, dit dus naast zijn hoofdberoep.
Toen hij, mede als gevolg van de gezondheid, uit de liften stapte heeft hij een paar jaar op een scholengemeenschap gewerkt als van alles en nog wat manneke. Een hartprobleem en een daarop volgende operatie zorgde voor een grote verandering. De tijd die vrijkwam omdat veel werk niet meer voor hem geschikt was benutte hij om zich meer te storten op het mediagebeuren.
Thans doet hij de redactie van een weekblad, houdt tientallen websites bij, ondergebracht in een stichting waar hij de voorzitter van is, runt een aantal gezelligheidsclubs en organiseert muziek festiviteiten en andere media dingen.

Jolanda heeft jaren als cateringhoofd het hapje en het drankje van velen verzorgd. Een alles doener  die van vele markten thuis is, ook de weekmarkt in Hoogvliet. Ze is een kanjer achter de naaimachine en virtuoos met naald en draad. Ook zij werkt mee aan de redactie van de krant, die overigens een zeer centrale rol in het ‘instituut’ Komawa speelt. Ze heeft talrijke kledingstukken vervaardigd voor grote gebeurtenissen, waaronder bruidsjaponnen en jonkerpakjes. Ook de aankomende Schotse bruiloft in mei 2007 is voor haar een uitdaging. Ze is al in een ver gevorderd stadium met de omvangrijke bruidsjurk voor de schoondochter en ze maakt tevens voor veel genodigden de kilts. Ook haar partner Jan gaat in een kilt, op zich al een uniek gebeuren.
Jan en Jolanda wonen in Hoogvliet, al komen ze oorspronkelijk elders vandaan.

Ook alle kinderen wonen er, dus het blijft een homogene massa.

 

Zo, nu weet iedereen een klein beetje waar Komawa vandaan komt.